Araştırmacı Yazar Atilla Güler, Üniversitemizde “Kafkas İslam Ordusu” Adlı Konferans Verdi

Ekran Resmi 2021-12-27 10.20.28

Üniversitemiz 15. yıl etkinlik kapsamında Atatürk İlke ve Inklap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi katkılarıyla Emekli Albay Araştırmacı Yazar Atilla  Güler tarafından “Kafkas  İslam Ordusu” adlı konferans verildi.

Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa 3. Ordu Komutanı Korg. Yavuz Türkgenci, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı  Tümg. Davut Alâ,  3. Ordu Hareket Kurmay Yarbaşkanı Tuğg. İsmail Hakkı Köseali,  Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Adem Başıbüyük, Genel Sekreter Doç. Dr. Cihat Özgenel, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi  Müdürü Doç. Dr. Yusuf Ziya Keskin, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardın başlayan konferansta Üniversitemiz Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi  Müdürü Doç. Dr. Yusuf Ziya Keskin,  Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi   ile kısa bilgi vererek: “ Merkezimiz kuruluş amacına uygun olarak, toplumsal tarih bilincinin güçlenmesini amaçlamaktadır. Anadolu’da bir Dünya Üniversitesi özülüksüyle evrensel ve manevi değerler ile yoğurup, öğrencilerimizi bir dünya vatandaşı olarak yetiştirirken tarihi ve değerleri konusunda donanımlı bireyler haline getirmek en büyük amacımızdır.” dedi. Konuşmasında son olarak Keskin,  bu ilke ile yaptıkları çalışmalarda desteklerinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent ve üst yönetime teşekkürlerini sundu.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Atilla Güler, Kafkas İslam Ordusu Harekatı’nın  sadece o dönemde siyasi ve askeri görevleri getirmesi için icra edilmiş bir askeri hareket olarak değerlendirilmemsi gerektiğini belirterek konuşmasına başladı. Güler: “  Kafkas Ordusu’nun o bölgede icra ettiği askeri harekat, bu uğurda akıtılan kanlar,  yürütülen siyasi çabalar bugün farklı topraklarda yaşayan kahraman Türk Milleti’nin 103 yıldan beri birbirinden kopmayan sonsuza kadar devam edeceğini bütün dünyaya  ilan ettiren, kardeşliğin temel harcı ve  sönmeyecek ateşi olacağı inancındayım.” dedi.

Kafkas İslam Ordusu’na ulaşana kadar siyasi gelişmelere de  değinen Güler;  Kafkasya bölgesinin tarihi ve stratejik önemi, Berlin Konferansı ve Kafkasya’da yaşanan gelişmeler, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında Kafkasya, Bolşevik İhtilali ve sonrasında Kafkasya, Kafkas İslam Kolordusu’nun kuruluşu ve nedeni, Kafkas İslam Kolordusu’nun muharebeleri, Kuzey Kafkas Cumhuriyeti’nin İlan edilmesi ve yaşanan gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent,   Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve Türkiye Cumhuriyetimizin Karadağ ve Suşa’ da yapmış olduklarının ne kadar  önemli olduğunu bir kez daha anlamamıza vesile olan Sayın Emekli Albay Araştırmacı Yazar Atilla Güler’e  tarihimize ve günümüze ışık tutan değerli bilgilerinden dolayı teşekkür ederek günün anısına hediye takdiminde bulundu.